Naast de keuze van de houtsoort is ook afwerking belangrijk voor het eindresultaat van uw vloer. Wilt u een matte vloer of juist een vloer met een hoogglans afwerking. Wilt u uw vloer kleuren of juist een zo naturel mogelijke vloer? De keuze van de afwerking wordt niet alleen bepaald door het uiterlijk, ook onderhoud en duurzaamheid spelen een belangrijke rol.
Tevens is het verstandig om het gebruik van de vloer mee te laten wegen bij uw keuze voor de afwerking.

Lak

Lak is de meest gebruiksvriendelijke afwerking voor uw houtenvloer. Vroeger kleefden er nogal wat bezwaren aan lak. Het had altijd een hoogglanzend uiterlijk en het vergeelde. Tegenwoordig zijn lakken ook in mat en glansvrij te verkrijgen en omdat de lakken tegenwoordig op waterbasis zijn, drogen ze snel en stinken ze niet. Om de vergeling tegen te gaan zitten er UV-filters in. Daarentegen is het lastig om eventuele krassen plaatselijk bij te werken. Lak is daarom ook minder geschikt als u honden heeft. Een gelakte vloer kan na enkele jaren en licht opschuren overgelakt worden. Met de glansvrije lak is het wel mogelijk om krassen plaatselijk bij te werken. Wij werken uitsluitend met de beste lakken die er op de markt verkrijgbaar zijn. Voor nog meer informatie kunt u kijken op de website van Bona Benelux.

NIEUW: Bona create

Benadruk uw stijl met het unieke, uitgebreide kleurensysteem bona create. Bona create is een nieuwe formule waarmee u uw vloer en moderne kleur kunt geven. Door de lange opentijd is het aanbrengen van de kleur gemakkelijk en het eindresulaat een mooie gelijkmatige kleuring. Het unieke van bona create is dat het kan worden toegepast in combinatie met al onze lakken. Bona create is leverbaar in 9 verschillende kleuren die onderling gemengd kunnen worden.

bona create

Vloerolie monocoat

Olie wordt ervaren als een natuurlijkere afwerking dan lak, heeft een matte uitstraling en doet de houtnerven goed tot hun recht komen. Olie is tevens verkrijgbaar in vele kleuren en er kan volstaan worden met 1 laag olie. De olie wordt aangebracht met een doek of kwast en wordt hierna ingeboend met een boenmachine, het hout is hierna direct verzadigd. Een geoliede vloer vraagt wel meer onderhoud dan een gelakte: 1 tot 2 maal per jaar moet de vloer in de onderhoudsolie gezet worden, tevens is er een speciaal schoonmaakmiddel dat een beschermend laagje achterlaat. Omdat bij een geoliede vloer de olie niet op het hout ligt maar er echt intrekt (ingeboend), is een geoliede vloer veel minder gevoelig voor krassen dan een gelakte vloer en daarom geschikter voor mensen met honden. Ook zijn eventuele krassen gemakkelijk plaatselijk bij te werken door deze licht weg te schuren en een nieuw laagje olie aan te brengen. Wij werken uitsluitend met de beste merken.Hieronder vindt u een overzicht van alle kleurmogelijkheden.

Kleur voorbeelden monocoat

Voor nog meer informatie kunt u kijken op de website van monocoat.

Specials

Specials is een speciale afwerklaag met een combinatie van een voorkleuring (pre colour) van het hout in combinatie met een vloerolie. Bijvoorbeeld: de vloer wordt eerst behandeld met pre colour grijs en hierna met een witte vloerolie. De vloer wordt dan grijs met wit in de nerven van het hout. Eventueel kan de vloer eerst nog geborsteld worden om de nerf van het hout nog meer tot zijn recht te laten komen. Doordat de vloerolie leverbaar is in meer dan 40 kleuren en de pre colour ook in diverse kleuren, zijn de combinaties eindeloos.

Hardwaxolie

Een afwerking op natuurolie-wasbasis. Deze wordt gekenmerkt door gemakkelijke verwerking en onderhoud. Hardwax is plaatselijk zeer goed bij te werken en in tegenstelling tot een wasvloer is hardwax na droging goed bestand tegen water. Met de onderhoudsolie en reiniger is deze afwerking praktisch in onderhoud. Deze afwerking is dan ook zeer populair . Hardwax is leverbaar in ultra mat, mat en zijdemat en is tevens in vele kleuren verkrijgbaar. Meer informatie over hardwax vindt u op de website van osmo.

Was

Oorspronkelijk werd parket altijd in de was gezet, was heeft dan ook de meest klassieke uitstraling. Was verkleurt mettertijd. Zowel de herstelbaarheid als het onderhoud zijn te vergelijken met olie, maar een wasvloer dient ‘uitgewreven’ te worden, waardoor de mooie glans ontstaat. Hiervoor zijn machines in de handel.Was is niet krasvast, maar heel gemakkelijk te herstellen. Wel is een wasvloer, vooral in het begin, erg gevoelig voor water. Voor meer informatie over was kunt u kijken op de website van lecol.

Bewerkingen

Naast de bovengenoemde afwerkproducten zijn er ook nog tal van bewerkingen die het uiterlijk van uw vloer kunnen beïnvloeden. Toepassen van een kleurolie, roken en logen zijn de meer bekende methoden, maar wat dacht u van borstelen, roken, of trommelen? In onze showroom kunnen we u aan de hand van stalen de verschillen tussen de diverse bewerkingen laten zien.