Onderhoud

Algemene bedienings- en onderhoudsvoorschriften voor zonwering en rolluiken.

Eigenschappen zonweringdoek

Het gebruikte zonweringdoek bestaat uit 100% acryl voor de knikarm- en uitvalschermen. Dit acryldoek is waterafstotend, kleurecht en rot- en schimmelvrij door de veredelde finishing van de doeken met teflon. Dit exterieurtextiel is bestand tegen de meeste weersomstandigheden.
Het nat worden van het doek kan geen kwaad. Alleen dient het doek niet nat opgerold te worden. Indien dit onverhoopt toch gebeurt, dient het zonnescherm bij eerste gelegenheid weer uitgedaan te worden zodat het doek kan drogen.

Lange levensduur

Door de toegepaste materialen van het doek, n.l. glasvezel, heeft het doek een bijzonder lange levensduur. Daarnaast is het weefsel vorm- en kleurvast, brandwerend en bestendig tegen vocht en rot en het heeft vuilafstotende eigenschappen. Bovendien is het nagenoeg onderhoudsvrij.
Onderhoud zonweringdoek: Het onderhoud aan zowel acryldoeken als glasvezeldoeken bestaat uit het schoonmaken eens per jaar van de doeken met bij voorbeeld een harde droge borstel. Ook kan voor het schoonmaken van de doeken bij ernstige vervuilingen, zoals uitwerpselen van vogels of roet van een drukke verkeersweg, gebruik worden gemaakt van een hogedrukspuit. Het verdient aanbeveling om het doek dan eerst van het frame los te koppelen.

Onderhoud bedieningssystemen

Dit is met name van belang bij elektrisch bediende systemen. De toegepaste motoren zijn namelijk spatwaterdicht. Dit houdt in dat zij bestand zijn tegen neerslag, echter niet tegen een hogedrukreiniger. De motoren zouden hierdoor waterschade kunnen oplopen.
U dient zich bij het bedienen van uw zonwering ervan te overtuigen dat er zich geen obstakels in de uitlooprichting van het scherm bevinden. Dit is met name van belang bij elektisch bediende systemen. De elektromotor zal namelijk niet eerder stoppen dan wanneer hij de eindafstelling bereikt of hij moet uitvallen op zijn thermische beveiliging. Het euvel waardoor thermische uitval veroorzaakt wordt, dient uiteraard opgelost te worden om te voorkomen dat de motor doorbrandt.

Gevaar bij harde wind

De gebruiker van zonwering dient er verder op te letten dat de zonwering wordt binnengehaald zodra er een windkracht van meer dan 5 beaufort wordt bereikt. Om hierbij geen risico’s te lopen wordt een elektrische bediening in combinatie met een windbeveiliging geadviseerd.